Selectează unul dintre proiectele
de sustenabilitate de mai jos și ajută-l să devină realitate!

Asociația OvidiuRO

În România, copiii din medii vulnerabile nu au acces la cărți. Programul național „Citește-mi 100 de povești!” stimulează lectura în grădinițe și în familie, oferind resurse educaționale de calitate. Asociația OvidiuRO și-a propus ca până în 2025 să transforme, alături de partenerii săi și de echipele locale, toate grădinițele publice din România în grădinițe – bibliotecă, insule de lectură și natură în care copiii descoperă, alături de adulți, tainele cărților.

Până în prezent, prin „Citește-mi 100 de povești!”, jumătate dintre cele 4.500 de grădinițe publice din România au trecut prin programul OvidiuRO, peste 15.000 de educatoare au deja o bază consistentă de resurse educaționale, iar peste 475.000 de cărți valoroase din punct de vedere literar și potrivite vârstei preșcolare au fost oferite copiilor din țara noastră.

În cadrul „Citește-mi 100 de povești!” sunt selectate și distribuite cărți ilustrate pentru copiii preșcolari și educatoarelor lor, sunt organizate sesiuni de formare profesională centrate pe literație și sunt alcătuite ateliere de lectură pentru copii, astfel încât aceștia să își dezvolte vocabularul și să le fie cultivată dragostea pentru lectură.

În primii cinci ani de viață, creierul copilului se dezvoltă în proporție de 90%. De aceea, este important ca fiecare copil să aibă acces la educație timpurie de calitate și să fie expus unor experiențe de învățare diverse, care să constituie baza dezvoltării sale intelectuale, ca adult.

Prin programul național „Citește-mi 100 de povești!” cărțile ajung mai aproape de copii, iar aceștia au o șansă reală la educație.


Tu de câte ori ai vorbit despre emoțiile tale la școală? Tinerii se confruntă zilnic cu emoții precum tristețe, furie și rușine, dar nu au cu cine să vorbească despre asta. Asociația GO-AHEAD își propune ca până în 2030 să ajungă în fiecare liceu tehnologic din România și să ofere ore de dezvoltare personală tinerilor, să stea de vorbă cu ei și să îi asculte. Hai să ne imaginăm împreună următoarea situație: înveți într-un liceu tehnologic, ești din mediul rural. Cel mai mult la școală îți place să socializezi cu ceilalți colegi, însă nu vrei să participi la examenul de bacalaureat pentru că nu te crezi capabil să îl iei.

Nici nu prea știi ce ai vrea să faci după ce finalizezi studiile, poate să pleci din țară pentru că ai auzit că acolo se câștigă mai bine și să îți ajuți familia căci oricum ai lucrat tot liceul și aici în țară nu prea ți-a mers bine.
Ai grijă de frații tăi mai mici și îi ajuți pe ai tăi cu treburi în detrimentul școlii, așa că te simți singur. În plus, nu de puține ori ești jignit la școală și acasă. La școală nu te-a consiliat nimeni, știi sigur că te-ar ajuta dacă ai vorbi cu cineva... dar cu cine? Ai nevoie de înțelegere, răbdare, căldură, să fii ascultat, dar nu știi cum să ceri. Votează acest proiect dacă vrei ca viața tinerilor să se schimbe! Ajutând tinerii poți contribui la o societate mai bună!


Fundația Inocenți București sprijină anual aproximativ 1000 de copii internați la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” și Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”. Pentru ei, echipa noastră de specialiști oferă zilnic activități terapeutice, suport emoțional, joc medical, dar și resurse și activități educaționale. Dintre acești copii, o bună parte se confruntă cu perioade lungi de spitalizare sau internări recurente, ceea ce poate avea un impact negativ major asupra parcursului lor educațional.

Prin proiectul de față, susținem dezvoltarea educațională și personală a copiilor, reducând riscul de abandon școlar. Punem la dispoziția micilor pacienți materiale educaționale (cărți, enciclopedii, atlase, culegeri, rechizite etc) și activități non-formale menite să susțină procesul de dezvoltare a abilităților personale ale copiilor, dar și stimularea interesului față de procesul educațional. Echipele de psihologi și voluntari ai Fundației Inocenți susțin dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor, precum și accesul egal la educație indiferent de mediul și condițiile în care se află aceștia.


În 2001, Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie (FRCCF), deschide primul centru comunitar din Cluj-Napoca, EveryChild. Anual, peste 45 de copii, din toate cartierele orașului ne trec pragul și aproximativ 30 de familii au un suport constant pentru a-și trimite copiii la școală. Vulnerabilitatea materială creează și o vulnerabilitate emoțională, iar copiii care vin la noi sunt cel mai adesea necăjiți de colegii lor de școală, nu au prieteni și sunt excluși pentru că nu au aceleași resurse precum majoritatea. Alături de noi ajung să își cunoască orașul, să meargă pentru prima dată la teatru sau la film, să descopere că munca asiduă aduce și rezultate.

Principalul nostru obiectiv la EveryChild este prevenirea abandonului și eșecului școlar, ca soluție de reușită în viață a copiilor vulnerabili. Pe lângă servicii specializate – asistență socială, consiliere, asistență psihopedagogică, asistență educațională și activități de dezvoltare personală – am avut grijă să facem din EveryChild un spațiu sigur pentru cei aproximativ 45 de copii vulnerabili pe care îi asistăm anual, un loc în care aceștia să-și dorească să vină și să petreacă timp împreună, alături de adulți care au încredere în ei.

Ce am reușit în 2021
● toți cei 55 de copii și-au continuat studiile, 44 de copii și-au îmbunătățit situația școlară;
● 44 de copii și-au îmbunătățit nivelul de cunoștințe și au exersat deprinderi eficiente de învățare;
● 35 de elevi și-au îmbunătățit gradul de incluziune şcolară; și-au crescut motivația școlară
● 33 de elevi și-au ameliorat problemele emoționale, comportamentale și de relaționare;
● 33 de părinți au fost informați despre situația școlară a copiilor, despre serviciile de care pot beneficia pentru a-și îmbunătăți situația materială; au înțeles importanța educației școlare și susțin procesul de incluziune școlară a copiilor lor;
● 20 părinți/tutori au participat la consiliere psihologică;

Despre programul Pâine și Mâine

Viziunea World Vision este să ofere acces la educație pentru toți copiii. Însă educația trece prin stomac. Poate e greu de crezut că într-o lume care evoluează atât de rapid, 1 din 10 copii în continuare se duce flămând la culcare iar 1 din 4 riscă să abandoneze școala din cauza sărăciei și a sistemului de învățământ care nu are suficiente resurse pentru a-i ține pe cei mici la școală. Aceasta este doar una dintre cauzele abandonului școlar, ca rezultat al sărăciei din România.

Copiii nu pot avea rezultate bune la școală, atunci când foamea e mai puternică. Le este afectată dezvoltarea și capacitatea de a se concetra, prin urmare, copii de la sate nu pot înveța la fel de repede ca cei de la oraș dacă. Mai mult, mulți dintre ei nu au mers la grădinița, iar la școală învață în clase simultane (de exemplu, copiii din clasa a II-a și a III-a în aceeași clasă) unde nu au parte de suficientă atenție. Nici acasă situația nu este mai bună: mulți copii locuiesc cu bunicii, părinții fiind plecați să muncească în alte țări, sau cei rămași acasă nu au timp suficient pentru teme având mulți copii sau chiar unii părinți nu știu să-și ajute copiii, mulți având și ei finalizate doar câteva clase.

Ca răspuns la aceste nevoi, din 2016 am pornit Programul Pâine și Mâine. În prezent, avem înscriși 1400 de copii din peste 30 de școli (din jud. Ialomița, București, Cluj, Dolj, Vâlcea și Vaslui). În cei aproape 6 ani de program, o generație întreagă de copii a fost sprijinită, din clasa pregătitoare până în clasa a IV-a. În cadrul programului Pâine și Mâine, cei mici beneficiază un program de tip after-school plus alte servicii sociale și educaționale: masă caldă, două ore de ajutor cu temele și ore remediale, participarea la tabere de vară și excursii, plus acoperirea cheltuielilor pentru rechizite, haine și altele necesare pentru școală. Cu 500 lei ajutăm un copil să meargă la școală timp de o lună de zile. Foamea și lipsurile materiale sunt obstacole în calea educației. Împreună le putem elimina ca să-i trimitem pe copii la școală! Află mai multe despre proiect și despre copii, aici: https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/paine-si-maine/.

Despre World Vision România

Noi, la Fundația World Vision România, suntem preocupați de copiii din comunitățile cele mai vulnerabile de la sate. Vrem ca și ei să aibă șansa unei educații de calitate și un viitor mai bun. Organizația noastră acționează la nivel de comunitate, fiind alături de copii și de familiile lor, cu asistenți sociali, psihologi, pedagogi și voluntari, și la nivel național - prin luarea de poziții la adresa autorităților și prin contribuția noastră la legislația care se realizează pentru copiii cei mai vulnerabili. Abordarea noastră este una integrată. Specialiștii noștri lucrează îndeaproape cu profesorii de la școală și cu părinții copilului.

Mulți dintre copiii noștri au părinții plecați în străinătate, sunt din familii monoparentale sau sunt crescuți de bunici. Ne îndreptăm către micuții din familiile cele mai dezavantajate, unde părinții de multe ori muncesc cu ziua prin sat pentru că în zonă nu există locuri de muncă. Pe copiii noștri îi găsești de multe ori în satele izolate și uitate de lume, fie că sunt pe vârf de deal sau întinse pe un câmp sterp cât vezi cu ochii. În cei 32 de ani de prezență în România, fundația a ajutat peste 500.000 de copii și adulți din aproape 500 de comunități din 18 județe. Echipa World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș. De aceea în comunitățile rurale, unde este prezentă, desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, axate pe: reducerea abandonului școlar și o educație de calitate, sănătatea și protecția copilului, dezvoltarea rurală și implicarea civică a copiilor.


The Social Incubator

Peste 3.500, de tineri părăsesc anual sistemul de protecție a copilului. Dintre aceștia, doar 1 din 70 reușește să își termine studiile și să se angajeze legal.
Tineri de Viitor - programul nostru principal, contribuie de peste 8 ani la schimbarea acestor statistici. Programul sprijină tinerii instituționalizați cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, în procesul de integrare socio-profesională, printr-o serie de intervenții personalizate menite să îi ghideze nu doar spre deprinderea competențelor educaționale și prevenția abandonului școlar, ci și spre un parcurs profesional care să le asigure independența pe termen lung.

Credem în educație și suntem alături de tinerii noști cu: meditații în vederea prevenirii abandonului școlar, consiliere profesională, consiliere psihologică, suport pentru finalizarea studiilor, mentorat, sprijin și integrare pe piața muncii, ajutor specific în funcție de nevoile lor. La The Social Incubator credem în puterea tuturor acestor tineri de a-și construi propriul destin și a-și rescrie povestea în ciuda statisticilor. Pentru noi, ei sunt #tineriideviitor care pot schimba lumea. Pestru asta, au nevoie doar de puțin ajutor din partea noastră a tuturor.

1 Fundația Inocenți 288 pct
2 World Vision Romania 246 pct
3 Asociația OvidiuRO 83 pct
4 The Social Incubator 72 pct
5 Go Ahead 67 pct
6 FRCCF 34 pct